🐧Η υγεία των δοντιών του παιδιού ξεκινά από την περίοδο της εγκυμοσύνης και διασφαλίζεται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του γι αυτό κάνουμε μαθήματα συμβουλευτικής στην μέλλουσα μαμά.
Η εγκυμοσύνη είναι μία περίοδος η οποία συνοδεύεται από πολλές αλλαγές, τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές. Οι περισσότερες μέλλουσες μητέρες αφοσιώνονται στο παιδί που θα φέρουν στον κόσμο και παραμελούν τον εαυτό τους και μαζί και τη στοματική τους υγεία. Το γεγονός αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία των δοντιών του παιδιού τους. Είναι απαραίτητες λοιπόν οι γνώσεις για την σωστή φροντίδα του στόματος, τη διατροφή και την ορθή λήψη φαρμάκων κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Διατροφή🍇
Επειδή η διάπλαση των νεογιλών και μερικών μόνιμων δοντιών ξεκινά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, η διατροφή της μέλλουσας μητέρας μπορεί να την επηρεάσει. Για το λόγο αυτό πρέπει να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες C και D και ασβέστιο (πχ κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, λαχανικά, φρούτα).
Οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν κατά την εγκυμοσύνη και συχνά παρατηρείται αύξηση του αριθμού των γευμάτων και της κατανάλωσης ζάχαρης.  Τέλος είναι αυτονόητο ότι πρέπει να αποφεύγεται το αλκοόλ και το κάπνισμα.
Στοματική Υγιεινή🥝
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρείται αυξημένη έκκριση διαφόρων ορμονών. Η διαταραχή αυτή μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο ή ακόμη και αιμορραγία των ούλων. Τα προβλήματα αυτά μπορούν να περιοριστούν εφόσον εφαρμόζεται σχολαστική στοματική υγιεινή δηλαδή συχνό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος, ώστε να απομακρύνεται η οδοντική μικροβιακή πλάκα από τα δόντια.
Επισκέψεις στον οδοντίατρο🥕
Ο περιοδικός έλεγχος των δοντιών και των ούλων, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικός, ιδιαίτερα εάν υπάρχουν τα συμπτώματα που περιγράφηκαν παραπάνω. Η κατά το δυνατόν αποκατάσταση των οδοντιατρικών προβλημάτων, ο καθαρισμός των δοντιών από τον οδοντίατρο και οι κατάλληλες οδηγίες στοματικής υγιεινής είναι σημαντικές τόσο για την γενική υγεία της μητέρας όσο και για τη στοματική υγεία του μωρού της.
Λήψη Φαρμάκων🍉
Σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρειάζεται προσοχή στη λήψη φαρμάκων γιατί μπορεί να επηρεαστεί η διάπλαση των δοντιών. Για το λόγο αυτό η μέλλουσα μητέρα δεν θα πρέπει να παίρνει φάρμακα χωρίς τη συμβουλή ιατρού.

🆘Η τερηδόνα είναι μεταφερόμενη λοιμώδης νόσος με κυριότερα μικρόβια τον Streptococcus mutans και τον γαλακτοβάκιλλο. Ο SM μεταφέρεται κάθετα από τη μητέρα στο παιδί μέσω της επαφής του σάλιου και επηρεάζεται από τη συχνότητα και την ποσότητα της έκθεσης. Τα βρέφη των οποίων οι μητέρες έχουν αυξημένα επίπεδα του SM, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υιοθετήσουν τον μικροοργανισμό νωρίτερα από παιδιά που οι μητέρες τους έχουν χαμηλά επίπεδα SM. Η οριζόντια μετάδοση(π.χ μεταξύ άλλων μελών της οικογένειας και του παιδιού) επίσης συμβαίνει. Περιορίζοντας δραστηριότητες όπως το να μοιράζονται οι γονείς και το παιδί τα ίδια σκεύη ή τον καθαρισμό της πιπίλας με το στόμα της μητέρας ίσως βοηθήσει στην αποφυγή της απόκτησης του παιδιού των τερηδονογόνων μικροβίων.
📊Δόντια που ανέτειλαν πρόσφατα και δόντια με υποπλασία της αδαμαντίνης έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης τερηδόνας.
📊Ένας επιπρόσθετος παράγοντας κινδύνου είναι η αυξημένη συχνότητα κατανάλωσης ζαχαρούχων. Οι δίαιτες που προάγουν την τερηδόνα φαίνεται πως καθιερώνονται στους πρώτους 12 μήνες της ζωής και διατηρούνται σε όλη την προσχολική ζωή. Η συχνή παραμονή όλη τη νύχτα στο στόμα του παιδιού του μπουκαλιού με γάλα σχετίζεται αν και όχι απαραίτητα ενοχοποιείται για τη δημιουργία ECC. Η παραμονή μπουκαλιού με χυμό όλο το βράδυ, η επαναλαμβανόμενη πόση ενός αφεψήματος γουλιά-γουλιά και η αυξημένη κατανάλωση στα μεσοδιαστήματα ζαχαρούχων σνακ ή ποτών αυξάνει τον τερηδονικό κίνδυνο. Ενώ η ECC δεν προέρχεται μόνο από το μητρικό γάλα, αυτό σε συνδυασμό με άλλους υδατάνθρακες έχει βρεθεί in vitro να προκαλεί τερηδονικές αλλοιώσεις.
📊Η συχνή κατανάλωση ζαχαρούχων σνακ και αφεψημάτων μεταξύ των γευμάτων αυξάνει τον τερηδονικό κίνδυνο, λόγω αυξημένης επαφής μεταξύ των σακχάρων και των τερηδονογόνων μικροβίων στα ευαίσθητα δόντια. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδοδοντιατρικής προτείνει να μην καταναλώνουν τα παιδιά περισσότερες από 4-6 φορές χυμό την ημέρα(προτιμότερα από φλιτζάνι και όχι από μπουκάλι) και όχι στα μεσοδιαστήματα των γευμάτων.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας το ζαχαρούχο υγρό που υπάρχει στο μπιμπερό επικάθεται για πολλές ώρες πάνω στα δόντια του παιδιού αποτελώντας εξαιρετική πηγή τροφοδότησης για τη μικροβιακή χλωρίδα του στόματος. Ταυτόχρονα μειώνεται και η ροή του σάλιου κατά τη διάρκεια της νύχτας οπότε δημιουργείται ένα απολύτως τερηδονογόνο περιβάλλον. Τα δόντια που επηρεάζονται πρώτα είναι οι άνω τομείς, αλλά όταν το μπιμπερό χρησιμοποιείται και κατά τη διάρκεια της ημέρας τότε αρχίζουν να εμφανίζονται αλλοιώσεις και στις χειλικές επιφάνειες των κάτω τομέων.